Az oldal termékválaszték átalakítás miatt ZÁRVA van, a termékek eltávolításra kerültek!
...

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +36707780001

Blog

MEGESZI A KUTYA A MACSKAKAJÁT? 3 NYOMÓS OK, HOGY ENGEDD VAGY NE

Szécsényi Réka
2021.11.20 20:00
MEGESZI A KUTYA A MACSKAKAJÁT? 3 NYOMÓS OK, HOGY ENGEDD VAGY NE

 

MEGESZI A KUTYA A MACSKAKAJÁT? 3 NYOMÓS OK, HOGY ENGEDD VAGY NE

 

Szoktuk azt kérdezni, hogy férfi és nő vajon hogyan is értené meg egymást, hiszen mind a kettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. Valahogy így vagyunk ezzel otthon is, amikor nem tudunk – és sokszor nem is akarunk – kompromisszumot kötni a kutya- és macskatartást illetően, és életünket édes szőrpamacs-szimbiózisban éljük. A kutya-cica kombó valljuk be, bár sok vidám pillanatot hoz az olykor unalmasnak tűnő hétköznapjainkba, az etetés ideje mégis fixen kész Éhezők Viadala, amint felzörög a táp-zsák, vagy finoman-fémesen felsercen a konzerv könnyen nyitható teteje. Az éhségtől látványosan szenvedő kedvenceink tekintete ilyenkor vadul felcsillanva kizárólag egy pontra fókuszál: a macskánké a cicatálra, a kutyánké pedig konkrétan a macskára. Ha te is feltetted már a kérdést, hogy a kutya miért eszi meg a macskakaját, most lerántjuk a leplet, illetve hoztunk hozzá néhány nyomós indokot is, hogy vajon érdemes-e ezt engedned vagy sem?

 

AZ ILLAT AZ OKA AZ EGÉSZNEK

A kutya és a macska étrendje alapvetően eltérő kell, hogy legyen, hiszen szervezetüknél fogva mindkettőnek más-más típusú és mennyiségű tápanyagra van szüksége. A kutya szervezete a hús mellett a növényekből, gabonából származó tápanyagokat is igényli, míg a cica étrendjénél a kifejezetten húsból szárma magas fehérjebevitel van fókuszban. Bár a cicaeledel tartalmazhat növényi fehérjét is, a táp meghatározó összetevője a hús kell, hogy legyen. Ahhoz viszont, hogy ezt a macskánk napról-napra jó étvággyal fogyassza, az ízek – így az illatok is – kardinális szerepet játszanak az ételben. És ezt a kutyánk is érzi.

 

A MACSKA NEM FAL: SZÜTTYÖGVE, FOLYAMATOSAN ESZIK

A másik ok, amiért kutyulink kérdés – és persze engedély – nélkül falja fel a másodperc törtrésze alatt Cicmic gondosan összeválogatott alapanyagokból készült, szaftos és ínycsiklandó ételkölteményét az az, hogy a macskák lassabban esznek. A cicák sokszor hagyják ott az ételt, hogy majd a nap során rájárjanak és csipegessenek, ha éppenséggel Bodri nem falná fel azt az első adandó alkalommal, és így a cicánknak lenne még mire.

 

MIÉRT NEM JÓ, HA A KUTYA MEGESZI A MACSKAKAJÁT?

Egész egyszerűen azért, mert mind a kutyának, mind a macskának különböző tápanyagokra van szüksége. Kicsit olyan ez, mint nekünk, embereknek a gyorsétterem. Olykor-olykor belefér, hogy kielégítsük az effajta ízélmények iránti vágyunkat, de ha nap, mint nap fogyasztjuk, számos negatív csapást mérhetünk vele szervezetünkre.

 

EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁK? KERÜLD EL!

Ha nem érted, hogy miért hízik a kutyád, miközben rendszeresen és megfelelő mennyiségben mozog, vagy miért lesz kedvetlen és indokolatlanul fáradékony, tartsd szemmel az étkezéseit, és szükség esetén szeparáld el a kutyád és a cicád etetőtáljait. A nem megfelelő tápanyagbevitelnek ugyanis szemmel látható, illetve sokszor orrfacsaró jelei is vannak, ami könnyen származhat abból az egyszerű okból, hogy a kutyusod rendszeresen rámegy a cicádnak szánt tápra. A magas fehérjeszint és a zsírokban gazdag cicaétel ugyanis a kutyádnak gyomor- és bélrendszeri panaszokat, elhízást vagy akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

 

ENGEDD VAGY NE?

Természetesen nincs azzal baj, ha a kutyusod néhanapján megnyallintja a macskatálat, vagy orrára szorulva fényesre pucolja a konzervdobozt, de a macsekeledelből származó ásványi anyagok és rostok nem biztosítják megfelelően a kutyák számára fontos, egészségükhöz szükséges tápanyagot.

 

+ HOGYAN SZEPARÁLD EL KUTYÁDAT A MACSKA TÁLJÁTÓL?

Néhány egyszerű trükkel könnyel elérhetetlenné teheted kutyusod számára a csábító cicaételeket. Ehhez elég, ha külön helyiségekben „szolgálod fel” nekik az ételt, illetve a macskádnak olyan helyre – értsd magasságba - teszed a tálat, ahová a kutyád semmiképp sem érhet fel. Jó megoldás lehet az is, ha teszteled a különböző kutya- és macskaeledeleket, hátha van olyan cicatáp, amire a kutyád valami csoda folytán nem gerjed.

 

KÉRDÉSED VAN? SEGÍTÜNK!

+36 70 778 0001 ♡ www.allatiboldog.hu