Az oldal termékválaszték átalakítás miatt ZÁRVA van, a termékek eltávolításra kerültek!
...

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +36707780001

Blog

PRÉMIUM MACSKATÁP VAGY INKÁBB A HÁZIKOSZT? TE MELYIKET VÁLASZTOD?

Szécsényi Réka
2021.12.06 20:05
PRÉMIUM MACSKATÁP VAGY INKÁBB A HÁZIKOSZT? TE MELYIKET VÁLASZTOD?

PRÉMIUM MACSKATÁP VAGY INKÁBB A HÁZIKOSZT? TE MELYIKET VÁLASZTOD?

Imádjuk a cica-reklámokat! Négylábú hőseink cukik, puhák, csillog a gyönyörű kék-zöld szemük, selymes a szőrük, nem mellesleg pedig a nénik sem piskóták egyikben-másikban, ahogy ujjbegyükkel könnyen felsercentve a konzerv tetejét, a képernyőn keresztül szinte pavlovi reflexszel már-már mi is érezzük a macska-vacsora ízét és illatát. A vágykeltő reklámokat elnézve gondos macskagazdaként talán sokunkban felmerült már a gondolat: Miért kellene a drága macskatáp, ha a közértben összeválogatott alapanyagokból otthon is összedobhatunk gyorsan a cicánknak valami finomat?

FOGD MEG A SÖRÖM!

A macskák természetüknél fogva húsevők, ezért a húsból származó fehérje kiemelt szerepet játszik az étrendjükben. Mi lehet ebben olyan bonyolult, nem igaz? Egy-egy tál friss hússal megdurrantva a macskatálat, miközben felrottyantjuk a gázrezsóra a vacsorára szánt pörköltet magunknak, gyakorlatilag már meg is vagyunk. Minőségi fehérje megvan, a macsek boldog, nekünk meg nem kellett külön bevásárlótúrát tartani a cicánk napi betevőjéért.

Csakhogy ez nem ilyen egyszerű.

MI KELL A CICÁNAK?

A húsból származó fehérje mellett a macskáknak kalcium, foszfor, antioxidánsok, ásványi anyagok, vitaminok és taurin megfelelő keverékére van szükségük általános egészségükhöz és jóllétükhöz. Ez a vitamin- és ásványianyag-mix a húsban, bármennyire is jó minőségű, nem található meg. A prémium minőségű, csomagolt eledeleket ezzel szemben úgy állítják össze a gyártók, hogy azok a változatos ízválaszték és fehérjeforrás mellett a szükséges mennyiségben és összetételben tartalmazzák a cicák számára fontos tápanyagokat.

CICA BAJSZÁN JÓ A TEJ?

Szinte alig pattant le rólunk a rugdalódzónk patentja, máris azt tanultuk: csontot rág a kutya, tejet iszik a cica. A közhiedelemmel ellentétben, bár kétség sem fér hozzá, hogy a szőrgombócok szívesen fogyasztják, a legtöbb esetben a tej nem tesz jót a macskának. Könnyen előfordulhat, hogy a cica nem tudja megemészteni a tejet és a laktózt, így a tej vagy tejalapú étel akár hasmenést is okozhat.  

A MARADÉK NEM MEGOLDÁS!

Ha a cicánk házimacska és nem utcai harcosként, hanem valóban kedvenc társunkként tekintünk rá, akkor az étrendjét illetően is felelősséggel tartozunk iránta. A hétvégén megfőzött pörköltmaradék, vagy a kifilézett, grillezett haldarabka kétségtelenül finom lehet nekünk, a cicánknak viszont veszélyes. A házikoszt ugyanis tartalmazhat olyan apró csontokat, szálkákat, amelyek könnyen megakadhatnak a macska torkán. A hagyma, a nyers tojás, illetve „desszertként” a cukor és a csokoládé szintén nem passzol a cicák szervezetéhez, emésztőrendszeréhez, ezért célszerű ezeket az alapanyagokat is megtartani magunknak, és helyette az akár hipoallergén macskatápok közül választani kedvenc is puha talpú szőrgombócunknak.

Bárhogyan is dörgölőzik vagy néz…

HOGYAN HIDRATÁLD A CICÁD?

Az ivóvíz jó megoldás a macska hidratálására, főleg, ha a tálkájába öntve nem fordulna el tőle finnyogva. A cicák többsége nem rajong a csapvízért, viszont, ha nem isznak, akkor a folyadékhiány miatt könnyen kiszáradhatnak, emellett zavarok léphetnek fel az emésztési folyamatokban, és károsíthatja a vesék működését is. A zselés, szószos, aszpikos tápok erre jó megoldást nyújtanak, ugyanis biztosítanak valamennyi – ha nem is az egész napi, de jelentős mértékű – folyadékbevitelt, ami mellett természetesen ott kell, hogy legyen a friss víz a tálkában.

De csak hogy legyen mire húzni azt a tündér, bajszos kis száját…

 

PRÉMIUM CICA-VACSORÁKHOZ KLIKK IDE! → Prémium cicatápok

 

 

KÉRDÉSED VAN? SEGÍTÜNK!

+36 70 778 0001 ♡ www.allatiboldog.hu