Az oldal termékválaszték átalakítás miatt ZÁRVA van, a termékek eltávolításra kerültek!
...

Kérdésed van? Hívj minket bizalommal! +36707780001

Blog

A GABONAMENTES TÁP AZ GLUTÉNMENTES IS?

Szécsényi Réka
2022.02.18 10:39
A GABONAMENTES TÁP AZ GLUTÉNMENTES IS?

A GABONAMENTES TÁP AZ GLUTÉNMENTES IS?

Úgy látszik, nem elég megbirkóznunk a gabonamentes kontra gluténmentes témakörrel humán hétköznapjaink – olykor vendégvárásaink – során, de most már kedvenceink táplálásakor is miénk a lehetőség, hogy eldöntsük, a GABONÁT tekintve kutyánkat vagy cicánkat milyen összetételű száraz vagy nedves táppal etessük.

A macsekok esetében egyszerűbb a kérdés, hiszen az ő táplálékforrásuk a jelentős mennyiségű, friss húsból származó fehérje, amihez persze párosulnak a szintén létfontosságú ásványi anyagok, minőségi zsírok, olajok és a nyomelemek. Kutyusunk mindennapi betevője viszont mindezek mellett kell, hogy tartalmazzon jóféle gabonát is, na de most akkor vajon melyiket?

MI AZ A GLUTÉN?

A glutén a gabonákban, például a búzában, árpában és rozsban található természetese fehérjék általános elnevezése. Az állateledelekben lévő glutén segít megőrizni a tápok alakját, kvázi egyfajta ragasztóként működik, vagyis ez tartja össze a tápokat. Ha olyan száraz vagy nedves tápot keresünk, ami gluténmentes, akkor az összetevők leírásánál arra kell figyelni, hogy ne legyen benne glutén tartalmú gabona, például búza, árpa és rozs. A zabbal érdemes vigyázni, mert bár önmagában nem tartalmaz glutént, viszont sok esetben olyan gyárban finomítják, csomagolják, ahol a glutén tartalmú gabonákat is. Ha a zab igazoltan gluténmentes környezetből származik, akkor – főleg magas fehérjetartalma miatt – alkalmas a gluténérzékenyek által történő fogyasztásra.

MIT OKOZ A GLUTÉN?

A gluténérzékenység korunk egyik népbetegsége, ami sokszor kedvenceinket sem kíméli. Miután a gabonaszemekben található gluténfehérjék károsíthatják a bélbolyhokat és a vékonybelet, megnehezítik a tápanyagok hatékony felszívódását, ami könnyen okozhat kedvenceinknél hasmenést, emésztési problémákat, hányást, de akár kiválthat egyéb allergiás reakciókat is.

MINDEN GABONÁBAN VAN GLUTÉN?

Jó kérdés! A glutén számos további gabonában megtalálható, viszont bőven akad olyan is, ami gluténérzékenység esetén is szabadon fogyasztható. Ilyen például a rizs minden változata (basmati, jázmin, fehér, barna- és vadrizs), a köles, a hajdina, a quinoa, az amaránt, valamint a kukoricafélék.

A diófélék, olajos magvak szintén keverhetők gluténérzékeny cicák és kutyák ételébe, hiszen az értékes olajok és tápanyagok fontos szerepet töltenek be szőrös kis kedvenceink téli-nyári etetésében.

MITŐL GABONAMENTES A TÁP?

Leginkább attól, hogy nincs benne gabona. A FitMin termékeire ez zömmel igaz is, bár a repertoárban megtalálhatóak olyan száraz tápok is, amelyek, ha tartalmaznak is gabonát – rizst és kukoricát – azok típusukból fakadóan gluténmentesek, így nyugodtan adhatók az érzékenyebb kutyák részére.

MIÉRT JÓ A GLUTÉNMENTES TÁP?

A kutyák esetében azért, mert a magas hústartalom mellett a gabonákból származó fontos rostok és tápanyagok amellett, jótékonyan segítik az eb fejlődését, növekedését, egészségét, és miután nem tartalmaznak allergiát okozó glutént, az érzékeny kutya-pocakot is védik.

A magas, akár 70-80%-os nyershús tartalmat is elérő Fitmin tápok így teljes körű, prémium szintű táplálást biztosítanak kedvenceink számára.

MI VAN, HA NEM ÍZLIK?

Csak semmi para! Az új ízek teszteléséhez itt az ÍZLELŐBIMBÓ-GARANCIA! Ahogy a többi, webshopunkban megtalálható állateledelt, úgy a Fitmin vadiúj, gabonamentes tápjait is rizikó nélkül tesztelheted! Ha szívesen kipróbálnád legújabb FitMin termékeinkre kis- és nagykutyád reakcióját, vásárold meg bátran a terméket, mi pedig visszavesszük, ha a íz-teszten esetleg mégsem menne át.

 

NÉZD MEG A FITMIN TERMÉKEKET ITT! → https://bit.ly/3rKtIvH

 

KÉRDÉSED VAN? SEGÍTÜNK!

+36 70 778 0001 ♡ www.allatiboldog.hu